Stichting Hulpactie Bootvluchtelingen über die Situation auf der griechischen Insel Kos

https://www.facebook.com/hulpactiebootvluchtelingen/posts/1446044359058940?pnref=story
https://www.facebook.com/hulpactiebootvluchtelingen

KOS

– Stoepkrijt en blije gezichtjes –

Gistermiddag hebben wij twee nieuwe vrijwilligers mogen verwelkomen: Jorin en Nienke. Super fijn dat we nu twee paar extra handen hebben. Die handen werden dan ook direct goed ingezet. Nadat wij ons vaste rondje van inventariseren hadden gedaan over de boulevard zagen wij dat er bij het politiebureau grote rijen stonden van Pakistani met dranghekken ervoor. Na wat nagevraagd en gepraat te hebben met de politie kwamen wij erachter dat deze mensen hier staan om hun papieren te krijgen. Daarbij had een andere groep mensen al voedsel uitgedeeld aan de Syriërs maar deze mensen achter het hek over geslagen. Wij vroegen de politie of wij ze konden helpen door water uit te delen. Dat mocht gelukkig. ’s Middags hebben wij naast het water uitdelen aan de Pakistani ook de mensen op de boulevard voorzien van kleding, luiers, knuffels en stoepkrijt. Geweldig om die kindergezichtjes zo vrolijk te zien!

Gisteren schreef ik in het verslag dat de kleine bootjes met vluchtelingen onderschept worden door de marine en meegenomen worden naar de haven. Vanmorgen zijn wij dan ook in twee groepen uit elkaar gegaan: een groep naar het strand (omdat wij niet weten hoe lang de marine dit vol gaat houden), en een groep naar de haven. In de haven bleek dat er al veel mensen uit het water waren gehaald en op de kade in rijen stonden te wachten op papieren waarmee zij de grote boot voor 2000 passagiers op mochten. Ook hier was de politie erg behulpzaam en mochten wij melk en water uitdelen aan de baby’s en kinderen. Opeens zagen wij in de verte een klein opblaasbootje aankomen die net naast de haven aan zou meren op een strandje. Wij sprongen op onze fietsen om dit bootje op te wachten met spulletjes voor de eerste hulp. Schrijnende verhalen komen dan langs: Een man die met zijn vrouw en kind 2 keer eerder heeft geprobeerd over te steken, en twee keer was de boot gezonken. Nu durfden zijn vrouw en kind het niet nog een keer te proberen en is de man nu in zijn eentje wel aangekomen.

Ik wil nog even kwijt dat de Griekse bevolking hier op Kos erg vriendelijk en behulpzaam is. Toen we op pad gingen voor de petjes kregen wij bijvoorbeeld een tas met 25 gratis petten mee om uit te delen. Andere Grieken delen hun eten met de vluchtelingen en sommige cafés/ restaurants laten ze gebruik maken van de toiletten. Wat zij kwijt kunnen, geven ze graag weg. En dat is heel mooi om te zien.

Vanochtend heeft de NOS met ons meegelopen, en zie je ons vanavond dus terug in het journaal. Te herkennen aan de witte petjes…

 

Advertisements
Dieser Beitrag wurde unter Uncategorized abgelegt und mit , verschlagwortet. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.